Konuşma Özgürlüğü

by Salı, Mayıs 12, 2015 0 yorum
                                KONUŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ 




Zorbalığın her çeşidinden ister sözle olsun,ister davranışla,nefret ederim. Düşüncemizi duygu yoluyla aldatan gösterişlerle arama her zaman mesafe koymuşumdur. Üstün sayılan insanlara yakından bakınca anladım ve gördüm ki çoğu senin benim gibi insanlar.

Yüksek mevkilerde sağduyuya az rastlanır. 

                                               Juvenalis

Kralların en hayret ettiğim tarafı, hayvanlarının bu kadar fazla olmasıdır. Her şeyimizi emirlerine verelim, ama düşüncemiz bize kalsın. Önlerinde bükülen,dizlerimiz olsun,aklımız değil.




Melanthius'a Dionysios'un bir tragedyası hakkında ne düşündüğünü sormuşlar.'' Laf kalabalığından tragedyayı göremedim ki...'' demiş. Onun gibi, büyüklerin nutukları üstüne hüküm verecek olanlarda şöyle diyebilirler:''Bu kadar ciddilik,büyüklük,şatafat içinde sözlerinin gerçek anlamı anlaşılmıyor ki.'' Bilgiçlik çok yüksek mevki ve ürünlerde bir araya geldi mi,büsbütün tehlikeli oluyor.Geçen gün bir yerde ünlü bir adam , masasında rahat rahat konuşulan önemsiz bir konuya karıştı ve söze şöyle başladı :'' Kim böyle düşünmüyorsa yalancıdır,cahildir...'' İnsan düşüncesi böyle bir yola saptı mı hançerinizi hazırlayın ve tetikte durun. 
Tüm okullarda bütün filozofları birleştiren güzel bir anlaşma konusu varsa o da en iyi şeyin ruh ve beden rahatlığı olduğudur. Ama nerede,kimde ve nasıl bulabilirsiniz bu rahatlığı?

Güzel olayların davranışların karşılığını başkalarından beklemek, çok kararsız ve belirsiz bir varlığa bel bağlamak olur. 
Ben neysem, nasıl bir durumdaysam , yaptığım hareketler de ona göre,ona uygun olur.  

                                                                                                 Montaigne 


blogutopya

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum :

Yorum Gönder

Buraya yorum bırakın...