Akdeniz Tipi Diyet ve Egzersiz

by Perşembe, Ağustos 06, 2015 0 yorum
         AKDENİZ TİPİ DİYET VE EGZERSİZ ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTIYOR

   


       Beslenme alışkanlıkları Akdeniz tipi diyete en fazla benzeyen yaşlı New yorklularda Alzheimer hastalığı riskinin ,diyeti daha kötü olanlara göre %40 daha az olduğu gösterildi. Fransa'da yaşayan 1.410 kişi üzerinde yapılan bir diğer çalışma da, Akdeniz tipi diyete en fazla sadık kalanlarda yaşa bağlı zihni gerilemenin daha az olduğunu ortaya koyarak bu bulguyu destekledi. İlk çalışmanın devamında ise,1.880 Amerikalının fiziki açıdan en fazla aktif olanlarda ,Alzheimer hastalığı riskinin az olduğu görüldü . Bu ikisi birbirine eklenmektedir. Sadık bir Akdeniz tipi diye takipçisi olup da aynı zamanda fazla fiziki aktivite yapanlarda Alzheimer hastalığı riski %61-67 daha azdır. Sağlıklı diyet ve fiziki aktivitenin tesirleri muhtemelen onlarca yıl içerisinde ortaya çıkar. Amerikan tarzı diyetten farklı olarak Akdeniz tipi diyet fazla kırmızı et ihtiva etmez ; meyve,kabuklu çerez, baklagiller,sebze ve tahıllardan yana çok zengin, balıktan yana zengindir, başlıca yağ kaynağı zeytinyağıdır. Araştırmalar Akdeniz tipi diyetin sadece zihni gerilemeyi azaltmadığını, aynı zamanda kalp hastalığı, kanser ve erken ölüm riskini  de düşürdüğünü göstermiştir.

ÖRNEK AKDENİZ DİYETİ

Kahvaltı

2 dilim kepekli ekmek
1 bardak yağsız süt
1 porsiyon meyve
5 zeytin

Öğle yemeği

100-200 gr kuru fasulye ya da balık çorbası (Domates, havuç, lahana, soğan, sarımsak ve maydanoz ekleyin.

 Sebzeleri zeytinyağı da sote edebilirsiniz.)
2 dilim kepekli ekmek
1 kase yoğurt
4-5 çorba kaşığı zeytinyağlı taze fasulye
1-2 meyve

Akşam yemeği


1 porsiyon az yağlı balık ya da tavuk ızgara
100 gr haşlanmış ya da fırınlanmış patates. (Maydanoz, limon ve biraz zeytinyağı ekleyin.)
Veya az zeytin yağında sarımsak, kırmızı biber, dolmalık biber ve domatesle tatlandırılmış 100 gr makarna (Fırınlanıp üzerine 1 çay kaşığı zeytinyağı gezdirilmiş domates bu yemeğe eşlik edebilir.)
2 dilim kepekli ekmek
Her tür çiğ sebze
1-2 orta boy meyve.





blogutopya

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum :

Yorum Gönder

Buraya yorum bırakın...