PAPİLLON (KELEBEK)

by Perşembe, Nisan 30, 2015 1 yorum
   Papillon (Kelebek) 



Başrollerinde Steve Mcqueen ve Dustin Hoffman'ın oynadığı, 1973 yapımı Franklin J. Schaffner başyapıtı.



Henri Charriere'nin yazdığı romandan uyarlanan bu film bizzat kendi hayat hikayesi olduğundan ötürü etkileyiciliğini bir tık daha artırıyor.



Bu film sırf  Steve Mcqueen ve Dustin Hoffman'ın oyunculuklarını görmek için bile izlemeye değer. Şahsen Steve Mcgueen, oynadığı "papillon" karakteriyle uçmuş adeta.


Özellikle romanın yazılma hikayesi ilginçtir. Henri Charriere hapisten çıktıktan sonra bir gün kitapçıda çok satanlar listesinde hapishanede yaşadıklarını anlatan birisinin kitabını görür ve okur. Okuduktan sonra şaşıran yazar kendi yaşadıklarını yazsa çok daha satacağını düşünür. Ve öylede olur kitabı çıktıktan 1-2 ay sonra tüm dünyada çok büyük satış rekorları kırar.


Film ise haksız yere hapishaneye düşen kelebek lakaplı James'in yaşadıklarını, hapishaneden kaçma macerasını anlatan ve oyunculuklarla büyüleneceğiniz türden bir başyapıt.


Özgür ruhlu, umudunu hiç kaybetmeyen, kendini kamçılayan, asla ama asla teslim olmayan, asil ruhlu bir kahraman; kelebek.
Film boyunca kelebek bize azmin ne olduğunu gösteriyor. Filmde her zaman savaşıyor ve vefayı bize en güzel şekilde gösteriyor dostu Dega'ya sadık kalarak.
Film listenizde olması gereken harika bir başyapıt. Vazgeçmek/vazgeçmemek üzerine yapılmış en iyi filmlerden. Vücudu esir alınmasına rağmen ruhuna (umut, hayal) zincir vurulamayan adamın bu hikayesini izlemeniz  dileğiyle. 
IMDb 8.1/10 




































"Neanderthal"        


blogutopya

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

1 yorum :

Buraya yorum bırakın...