Aşk, her zaman ayakları yerden kesmez, bazen de çelme takıp düşürür. Size zarar veren ama bitiremediğiniz bir ilişkiniz var mı? Ya da psikolojik şiddete uğruyor ve sürekli "Şimdi nerede, kiminle konuşuyor?" diye mi düşünüyorsunuz? Demek ki aşk sizi hasta etmiş, bağımlı yapmış.
Herkes bir şeylere bağımlı olabiliyor: Sigara, iş, kumar, aile, yemek... Bir de 'aşk bağımlılığı' var. Takıntılı hale dönüşen aşk, can yakabiliyor. Hoşlanmak, sevmek, romantik aşk, tutkulu aşk gibi ilişki biçimleri var. Aşk bağımlılığı, bunların daha daha saplantılı şekilde yaşanması. Kişi, yanlış olduğunu bilerek o ilişkiyi sürdürüyorsa, karşısındakiyle özdeşleşip benlik sınırlarını kaybetmişse, ayrılık kişi için ölümle eşdeğerse, toplumdan soyutlanma pahasına kendini sevgilisine adamışsa, aşk bağımlısı olduğu söylenebilir.
BELİRTİLERE DİKKAT!
Bir kişinin ya da kendinizin aşk bağımlısı olup olmadığını nereden anlayabilirsiniz? Bu, madde bağımlılığı gibi bir şey. Bağımlısı olduğu maddeye ulaşamayan kişi nasıl onun peşine düşerse, aşk bağımlısı da karşısındaki kişinin peşine düşüyor. Ya da günün her saati bağımlı olduğu kişiyle ilgili düşünceler üretip pişman olacağı davranışlar sergiliyor. Kendisi için zararlı olduğunu bildiği halde ilişkiyi bitiremiyor. Kişi hobilerini, aktivitelerini bırakıyor, arkadaşlarıyla görüşmez oluyor. Uyku ve yemek düzeni bozuluyor, aşırı gerginlik ve titreme gibi belirtiler gözlemleniyor. Bu belirtilere öfke de eşlik edebiliyor. Mesela el ele dolaşan bir çift gördüğünde onlara içten içe çok kızıyor. Aşk bağımlısı olan kişi; msn, görüntülü telefon, Facebook gibi iletişim olanaklarını da takip aracı gibi kullanabiliyor. "Msn'de kiminle yazışıyor, Facebook'ta kim ne yazmış?" gibi şüpheci düşünceler ve üretilen hayalı senaryolarla, bağımlı kişi kendine hayatı zehir etmekle kalmıyor, aşık olduğu kişiye de zor zamanlar yaşatıyor
ALTINDA NE YATIYOR?
Problemlerle baş edebilmek için, bize sıkıntı veren şeyin ne olduğunu bulmamız gerekiyor. Bağımlılardaki eksik de bu. Var olan problemin ne olduğunu bulup onu çözmeye çalışmak, hatta uzman yardımı almak yerine farklı bir yolla rahatlamayı seçiyorlar. Kimi kendini alışverişe veriyor, kimi alkol alıyor. Sonuçta bir bağımlılıktan diğerine geçmiş oluyor. Ama bir süre sonra o bağımlılıkta yetmiyor, başka haz kaynakları arıyor. Ve ortaya kalitesiz bir hayatı sürdürmeye çalışan, ruh-beden sağlığı bozulmuş biri çıkıyor.
ÖNLEMLER
- Kendinizi iyi tanımaya çalışın: Özelliklerinizi, zevklerinizi bilin. Keyif aldığınız şeyleri, aşk yaşarken bile asla tamamen bırakmayın. Yani kendi alanınızı belirleyin ve onu koruyun.
- Doğru iletişim kurun: Beklentileri paylaşabilmek, nasıl bir birliktelik olacağını kurgulamak, süreç içinde yaşanan değişiklikler karşısında nasıl davranılanacağını belirlemek için konuşabiliyor olmak çok önemli.
- Ortak noktalar bulup paylaşın: Birlikte yapmaktan keyif aldığınız şeyleri keşfedip buna belli bir süre ayırın. Günlük sohbetleri ihmal etmeyin.
0 yorum :
Yorum Gönder
Buraya yorum bırakın...