Diş eti iltihabı dikkate alınmazsa ağız sağlığı tehlikeye giriyor. Bazı kişilerin diş çürümesini, ağrı şiddetlendiğinde önemsediğini belirten Dr. Ali Karabıyık, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, çürüklerin çözümü zor hastalıklara sebep olabileceğini belirtti.
Diş eti iltihabı nedir ve nasıl oluşur?
Çürüme, bakterinin dişin özünü enfekte etmesine izin vererek, enfeksiyonun köke ve çevre kemiğe yayılmasını sağlar. Bu olay halk dilinde apse olarak da bilinen diş etinde oluşan acı ve şişliktir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir ya da diş kökü ve şişmiş olan bu doku şiddetli bir ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse ağrı yok olacak, ancak zamanla ilerleyerek bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırarak diş eti üzerinde bir şişkinlik yaratabilir.
Diş eti iltihabının oluşma sebebi nedir?
Diş eti büyümeleri kronik ve iltihabı değişiklikler sonucunda oluşabilirler. Kronik iltihapsal büyümeye sebep olan bu enfeksiyon, diş eti kenarı ve dişler arası bölgeden başlayıp, ağrısız ve yavaş ilerleyerek zamanla acı ve ağrıya dönüşen bir seyir gösterir. Bu şekilde oluşan büyüme ve ağız enfeksiyonları; kötü yapılmış dolgu ve protezler, uzun süreli ortodontik tedaviler, sürekli ağızdan yapılan solunum ve dişler arasındaki anormal ilişkiler sonucunda meydana geldiği plağın birikmesiyle oluşur. Klinik olarak diş eti kanamaya eğilimli koyu kırmızı renkte alanlar olarak görülür. Akut iltihapsal büyümeler ise ağrılı ve hızlı gelişen bir seyir gösterirler.Nedeni, diş eti dokusunun yabancı maddeye karşı gösterdiği tepkidir.
Diş eti iltihabı oluştuğu nasıl anlaşılır?
Diş eti iltihabının belirtileri; diş fırçalama sırasında kanayan kızarıklık, şişmiş veya hassas diş etleridir. Diş eti hastalığının bir başka belirtisi de, dişlerin uzun görünmesine yol açan diş eti çekilmesidir. Diş eti hastalığı, diş ve diş etleri arasında, plak ve yiyecek artıklarının toplanmasına yol açarak cepler oluşturulabilir. Bazı insanlar, hastalık ilerlemese bile tekrarlayan kötü ağız kokusu veya ağızda kötü tatla karşılaşabilirler.
Bakteri plağı diş eti hastalıklarına nasıl yol açar?
Ağzında biriken plak temizlenmediği taktirde, bakteri toksinler üretir ve bu durum dişe etlerini tahriş ederek dişlerine zarar verir. Diş eti hastalığının başlangıcı gingivitistir. Bu hastalık diş etinin yanmasına, şişmesine sebep olur.
Diş eti iltihabı halinde neler yapmalıyız?
Düzgün bir ağız bakımı ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret ederek gingivitisten korunmak mümkündür. Hastalıktan en iyi korunma ve hastalığı iyileştirme yolu; bakteri plağını düzenli olarak temizlemektir. Bu, dişlerini yumuşak bir fırçayla fırçalamak ve diş aralarını temizlemekle sağlanır.
Düzenli bir ağız bakımıyla diş eti iltihabı önlenebilir. İşte bunun için birkaç ipucu:
> Dişlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yumuşak kıllı bir fırça ve florürlü bir diş macunu ile fırçala.
> Diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarındaki bakteri plağını günlük olarak temizle.
> Diş hekimini en az altı ayda bir muayene ve diş temizliği için ziyaret et.
> Diş fırçanı üç ayda bir değiştir. Yapılan klinik araştırmalar yeni bir diş fırçasının üç aylık bir diş fırçasından daha fazla bakteri plağı temizlediğini ortaya koymaktadır.
0 yorum :
Yorum Gönder
Buraya yorum bırakın...